Over Burennetwerk Haarlem
Wij brengen Haarlemse buurtbewoners samen
Burennetwerk Haarlem is een uniek en laagdrempelig project. Buren (jong en oud) kennen elkaar en helpen waar nodig. Een voorbeeld: een jonge moeder van twee kinderen breekt haar been, terwijl vader op zakenreis is. Via het netwerk van Burenhulp kunnen buren helpen met de boodschappen en het ophalen van de kinderen.
Nu ik af en toe een boodschap doe voor mijn buurvrouw, voelt zij zich niet meer eenzaam. Laatst heeft zij pannenkoeken gebakken voor mijn kinderen. Dat is echt geweldig!
Met Burenhulp word de straat gezelliger, socialer en veiliger.
Sinds ik meedoe aan Burenhulp ga ik niet meer gelijk naar binnen, maar maak ik vaak even een praatje met wie ik tegenkom. De laatste tijd zie ik steeds meer mensen op straat die en praatje maken, dat geeft een goed gevoel.
Mijn buurman lijkt een beetje in de war en is heel vaak zijn sleutels kwijt. Ik vroeg na bij Burenhulp en heb toen contact opgenomen met het Sociaal wijkteam. Nu komt er regelmatig iemand langs en ik hou ook een oogje in het zeil.
Sinds ik af en toe en boodschap doe voor mijn overbuurman hebben we veel meer contact.
Hij blijkt technisch heel handig te zijn en heeft me geholpen met het repareren van mijn deurbel.
Voor de straatborrel wilde ik een mooie uitnodiging opstellen, maar ik ben niet zo goed in taal. Toen heeft mijn buurman me daarmee geholpen. Ook heel leuk om dat samen te doen!
Laatst heb ik bij iemand in mijn straat een lamp ingedraaid. Dat was een kleine moeite en daarna raakten we heel leuk aan de praat.
Wijken
Straten
Vrijwilligers
Hulpverleners
Geïnteresseerden
Het Burennetwerk is per wijk opgezet. Elke straat heeft zijn eigen contactpersoon. Ook zijn er per straat buren die in voorkomende gevallen een handje helpen. Iedere wijk die meedoet heeft een coördinator of aanspreekpunt die het overzicht houdt en eens per twee of drie maanden alle contactpersonen uit de wijk uitnodigt voor een bijeenkomst (meestal bij iemand thuis). Op deze gezellige bijeenkomsten leren de contactpersonen elkaar goed kennen, worden tips, vragen en ideeën uitgewisseld.
Wie doet wat?
De contactpersoon en buren houden in de straat onderling contact over wie tijdelijk hulp nodig heeft en stimuleren bewoners om elkaar via gezellige activiteiten als een straatborrel beter te leren kennen. Als het nodig is helpt de contactpersoon om professionele hulp te vinden, zoals het sociaal wijkteam, de thuiszorg, de wijkagent of huisarts. De coördinator organiseert de bijeenkomsten, werft nieuwe contactpersonen, zorgt voor nieuwsberichten en heeft contact met coördinatoren uit andere buurten.
Als je je buren beter wilt leren kennen…
In een huis woont een echtpaar die beiden dementerend zijn. Zij zwerven regelmatig door de wijk. Een aantal buren maakt zich ernstige zorgen en er worden alarmerende brieven verspreid in de straat, het is daardoor onrustig en chaotisch. De contactpersoon heeft informatie gevraagd bij iemand die hen goed kent. Het blijkt dat er wel degelijk hulp is en dat zij op een wachtlijst staan voor een plek in een verzorgingshuis. De contactpersoon nodigt de buren uit die zich zorgen maakt, met een kop koffie erbij wordt iedereen gerust gesteld en er wordt afgesproken dat niemand meer brieven verspreidt. Ook wordt afgesproken dat als iemand een van beide ziet zwerven, zij hem of haar naar huis brengen en een bepaald telefoonnummer wordt gebeld. De rust in de straat is weergekeerd.